Buurt

IN DE BUURT

Zottegem, Egmontstad en Poort van de Vlaamse Ardennen.

Graaf Lamoraal van Egmont maakt deel uit van onze landsgeschiedenis. De man werd in 1568, samen met de Graaf van Hoorn, door de Spanjaarden onthoofd werd op de Grote Markt in Brussel.

In Zottegem kan u in het voormalige stadhuis een prachtig schilderij van zijn onthoofding zien. Tevens kan u er de halswervel van Egmont aanschouwen.

Tegenover het voormalige stadhuis, dat nu dienst doet als Infopunt voor toerisme en Centrum voor Streekgeschiedenis, vindt u de Dekenale kerk, sinds 2017 verfraaid met een moderne glazen koepel die toegang verschaft tot de grafkelder van Egmont en zijn echtgenote Sabina Van Beieren.

En de stedelijke bibliotheek bevindt zich in het mooi gerenoveerde kasteel, dat het buitenverblijf was van de Lamoraal Graaf van Egmont en zijn familie.

Ook de tuinen van het Domein Breyvelde of het Kasteel van Leeuwergem zijn zeker een bezoek waard.


Het Archeocentrum Velzeke (AVE) is één van de mooiste en meest vooraanstaande Gallo-Romeinse musea van ons land en staat vooral bekend voor zijn presentatie van het dagelijks leven in de Romeinse tijd. Het in 2017 volledig vernieuwde museum met nieuwe vleugel geeft echter een mooi overzicht over een veel bredere tijdsband. Ook met kinderen is het museum een bezoek waard. Dankzij het kledingproject kunnen ze zich er, al was het maar voor even, een echte Romein voelen.

NATUUR & SPORT

De Vlaamse Ardennen, waarvan u bij ons aan de voet logeert, hebben heel wat te bieden. De regio is natuurlijk gekend bij fietsers, die niet alleen de legendarische Paddestraat en Berendries kunnen aandoen, maar ook De Muur van Geraardsbergen binnen fietsbereik hebben, evenals het Centrum Ronde Van Vlaanderen in het nabijgelegen Oudenaarde.

Maar ook voor wandelaars hebben we het allerbeste in huis. Niet voor niets werd onze regio door Toerisme Oost-Vlaanderen omgedoopt tot Wandelwalhalla. Met de nieuw aangelegde wandelknooppuntennetwerken Bronbossen en Zwalmvallei wandelt u door één van de mooiste streken van het land.

Zie hier de beschikbare wandel-en fietsroutes in de regio. http://www.tov.be/nl/wandelroutes

LEKKERNIJEN

Daarnaast is Zottegem ook heel wat streekproducten rijk. Denken we maar een de smaakvolle koffie van Eveline Hoorens, mevrouw Panamarenko. Of de biertjes van onze vrienden De Hoevebrouwers. Vele van de producenten van deze streekproducten zijn ook de ideale stopplaats tijdens uw verkenning van de regio.

een volledige lijst van de streekproducten:

http://www.toerismevlaamseardennen.be/nl/lekkere-streekproducten

Ook de lokale horeca heeft heel wat te bieden. Een overzicht:

https://www.tripadvisor.be/Restaurants-g3347533-Zottegem_East_Flanders_Province.html