Buurt

BEZIENSWAARDIGHEDEN

Graaf Lamoraal van Egmont maakt deel uit van onze landsgeschiedenis. De man werd in 1568, samen met de Graaf van Hoorn, door de Spanjaarden onthoofd op de Grote Markt in Brussel voor landverraad & zijn vermeend verzet tegen de Spaanse heerschappij.

Zottegem koestert het verhaal van deze onfortuinlijke graaf en zijn band met onze stad. In het voormalige stadhuis op de markt, kan u op de eerste verdieping een klein, maar fijne Egmontkamer bezoeken, die u de geschiedenis van Egmont vertelt. In de raadzaal van het stadhuis hangt een prachtig schilderij dat de onthoofding van beide graven laat zien. Tevens kan u er de halswervel van Egmont aanschouwen.

Tegenover het voormalige stadhuis, dat nu dienst doet als Infopunt voor toerisme en Centrum voor Streekgeschiedenis, vindt u de Dekenale kerk, sinds 2017 verfraaid met een moderne glazen koepel die toegang verschaft tot de grafkelder van Egmont en zijn echtgenote Sabina Van Beieren.

De stedelijke bibliotheek bevindt zich in het mooi gerenoveerde kasteel, dat het buitenverblijf was van de Lamoraal Graaf van Egmont en zijn familie. De tuin van het kasteel is vooral ’s zomers vaak het decor van tal van festiviteiten zoals de wekelijkse parkconcerten, ‘Jazz Zottegem’ of de ‘Openspelendag’.

Zottegem maakt deel uit van ‘De kleine Loire’. Met heel wat kastelen in de buurt, vallen er heel wat mooie gebouwen en prachtige tuinen te ontdekken. Zo is er het Domein Breyvelde, dat een goed restaurant huisvest of het Kasteel van Leeuwergem met zijn unieke lovertheater, zeker een bezoek waard.

Het Archeocentrum Velzeke (AVE) is één van de mooiste en meest vooraanstaande Gallo-Romeinse musea van ons land en staat vooral bekend voor zijn presentatie van het dagelijks leven in de Romeinse tijd. Het in 2017 volledig vernieuwde museum met nieuwe vleugel geeft echter een mooi overzicht over een veel bredere tijdsband. Ook met kinderen is het museum een bezoek waard. Dankzij het kledingproject kunnen ze zich er, al was het maar voor even, een echte Romein voelen.

Wie graag kuiert in en rond de stad, maken we graag attent op de rijke Art Deco en ‘Art-Nouveau’ gebouwen die onze stad rijk is. Zij stammen uit de tijd van de hoogdagen van de stad in de textielnijverheid.

Het museum voor Folklore toont dan weer de tijd van toen, voor wie houdt van een stukje nostalgie.

Zottegem is een stad die houdt van feesten. Van carnaval tot zomerbars, van kermis tot koers, van kleinschalige openluchtconcerten tot een wekelijkse programmering van het kruim van de Belgisch artiesten in het Cultuurcentrum. Voor de activiteiten tijdens u verblijf kan u steeds info inwinnen aan de receptie.

Alles over erfgoed in de Vlaamse Ardennen:

https://www.erfgoedvlaamseardennen.be/ontdek

NATUUR & SPORT

De Vlaamse Ardennen, waarvan u bij ons aan de voet logeert, hebben heel wat te bieden. De regio is natuurlijk gekend bij fietsers, die niet alleen de legendarische Paddestraat en Berendries kunnen aandoen, maar ook De Muur van Geraardsbergen binnen fietsbereik hebben, evenals het Centrum Ronde Van Vlaanderen in het nabijgelegen Oudenaarde.

Maar ook voor wandelaars hebben we het allerbeste in huis. Niet voor niets werd onze regio door Toerisme Oost-Vlaanderen omgedoopt tot ‘wandelwalhalla’. Met de nieuw aangelegde wandelknooppuntennetwerken Bronbossen en Zwalmvallei wandelt u door één van de mooiste streken van het land.

Zie hier de beschikbare wandel- en fietsroutes in de regio.

http://www.tov.be/nl/wandelroutes

LEKKERNIJEN

Tijdens uw fiets- of wandeltocht kan u onderweg genieten van tal van heerlijke streekproducten. Zo is er de bierfietsroute die u langs enkele mooie lokale brouwerijen brengt. Maar ook de koffie & thee liefhebbers kunnen hun hartje ophalen onderweg met een pitstop bij ‘mevrouw Panamarenko’ die de koffiebranderij van haar familie runt op een artistieke manier met veel zorg voor het ambacht van haar grootvader & vader.

Een volledige lijst van onze streekproducten kan je vinden op

http://www.toerismevlaamseardennen.be/nl/lekkere-streekproducten

En ook de lokale horeca heeft heel wat te bieden

https://www.tripadvisor.be/Restaurants-g3347533-Zottegem_East_Flanders_Province.html